[ubuntu] [Ubuntu 20.04.1 LTS] Two Nagging Problems

[ubuntu] [Ubuntu 20.04.1 LTS] Two Nagging Problems

   
Ok, installed Ubuntu 20.04.1 LTS on my laptop a msi gt780dxr. I really like this release, my favorite Ubuntu yet. However, I am having two nagging problems that I cannot seem to fix. Both audio related.

(1) My sound output device randomly switches. Sometimes after opening a certain program or sometimes on a restart/startup. I can change it back and all is well. But is there a way to save my change so I don’t have to keep changing it back? Referring to Settings > Sound > Output > Output Device, I want “HDMI/DisplayPort 4 – GF114 HDMI Audio Controller” to be the permanent default but it keeps switching back to “Digital Output (S/PDIF) – Built-in Audio” without me consciously doing so. Whats strange is that this didn’t happen until just this past month or so and did not happen at all before that.

(2) When I pause and restart a mp4 video playing in VLC the audio cuts in and out for 15-30 seconds or so before it seems to play in earnest. While this is happening the video keeps playing. I have to rewind a bit so that I can see the video with the audio that I missed. After this initial disjunction things play fine until I pause again. This happens every-single-time. My solution has been to switch to the Ubuntu’s default “Videos” player because it does not happen in there but I really like VLC.

Any suggestions?

Thanks,
ThusSpoke

 

Previous Grub fails to install in a VirtualBox installation of Ubuntu MATE Groovy Aug 01, 2020
Next Not sure if I have x386 cpu

About author

You might also like

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

My preference for Covid protection

I earnestly tried using a washable mask. But I found that it: 1. Fogged up my glasses 2. Made my face hot 3. Made it so others could not see

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

Weird symbol in Facebook

This might seem to be a weird question to ask here… I use a Chrome app for Facebook, and occasionally I see a post that has this symbol in it,

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

[ubuntu_studio] Jack – suddenly lost sound from my browser.

Hi there. I am pretty new to Linux, generally, but managed to get Ardour and Guitarix running on Ubuntu Studio. I followed some instructions only, to install Cadence, so that

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply