Killer Wi-Fi 6 AX1650i 160MHz Wireless- dropping after modem replacement

Killer Wi-Fi 6 AX1650i 160MHz Wireless- dropping after modem replacement

 
My ISP sent me a new modem as part of their random troubleshooting of a time of day slowdown. They went from Netgear 7750 to Arris NVG433B. Since then my Asus Vivobook15 has been dropping the wifi connection every 10-20 minutes I usually just turn off and on wifi to reconnect. This also used to happen occasionally on the Netgear router but no where near as often – maybe once or twice a day.

I am thinking it is a driver problem but don’t know what driver to use or the current driver can’t handle whatever wifi spec the modem is picking.

I found a lot of complaints and questions about the Killer AX1650 but nobody claiming a solution. Running 20.04 updated yesterday.

The bottom lines of dmesg -r after a retart of the wifi shows:

[ 540.656574] wlo1: Connection to AP a8:97:cd:c9:4e:44 lost
[ 540.952232] wlo1: send auth to a8:97:cd:c9:4e:44 (try 2/3)
[ 541.566668] iwlwifi 0000:00:14.3: No beacon heard and the time event is over already…
[ 541.566747] wlo1: Connection to AP a8:97:cd:c9:4e:44 lost
[ 541.976270] wlo1: send auth to a8:97:cd:c9:4e:44 (try 3/3)
[ 542.590737] iwlwifi 0000:00:14.3: No beacon heard and the time event is over already…
[ 542.590815] wlo1: Connection to AP a8:97:cd:c9:4e:44 lost
[ 542.967785] wlo1: authentication with a8:97:cd:c9:4e:44 timed out
[ 550.725663] wlo1: authenticate with a8:97:cd:c9:4e:44
[ 550.726992] wlo1: send auth to a8:97:cd:c9:4e:44 (try 1/3)
[ 550.747887] wlo1: authenticated
[ 550.751987] wlo1: associate with a8:97:cd:c9:4e:44 (try 1/3)
[ 550.753102] wlo1: RX AssocResp from a8:97:cd:c9:4e:44 (capab=0x1011 status=0 aid=3)
[ 550.755704] wlo1: associated
[ 550.770140] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlo1: link becomes ready
[ 550.787276] wlo1: Limiting TX power to 24 (24 – 0) dBm as advertised by a8:97:cd:c9:4e:44
[email protected]:~$

I have changed the beacon interval on the modem from 100ms to 75ms but no change.

[email protected]:~$ uname -r
5.4.0-47-generic
[email protected]:~$

[email protected]:~$ sudo lshw -C network
[sudo] password for dave:
*-network
description: Wireless interface

product: Killer Wi-Fi 6 AX1650i 160MHz Wireless Network Adapter (201NGW)

vendor: Intel Corporation

physical id: 14.3
bus info: [email protected]:00:14.3
logical name: wlo1
version: 30
serial: 08:d2:3e:d9:34:c9
width: 64 bits

clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=iwlwifi driverversion=5.4.0-47-generic firmware=48.4fa0041f.0 ip=192.168.254.10 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11
resources: iomemory:600-5ff irq:16 memory:6001124000-6001127fff
[email protected]:~$

[email protected]:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 8a02 (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 8a56 (rev 07)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Device 8a03 (rev 03)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Ice Lake-LP USB 3.1 xHCI Host Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Device 34ef (rev 30)
00:14.3 Network controller: Intel Corporation Killer Wi-Fi 6 AX1650i 160MHz Wireless Network Adapter (201NGW) (rev 30)

00:14.5 SD Host controller: Intel Corporation Ice Lake-LP SD Controller (rev 30)
00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Ice Lake-LP Serial IO I2C Controller #0 (rev 30)

00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Ice Lake-LP Serial IO I2C Controller #1 (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Management Engine Interface (rev 30)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Ice Lake-LP SATA Controller [AHCI mode] (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 34b4 (rev 30)
00:1e.0 Communication controller: Intel Corporation Ice Lake-LP Serial IO UART Controller #0 (rev 30)
00:1e.2 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Ice Lake-LP Serial IO SPI Controller #0 (rev 30)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Ice Lake-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Smart Sound Technology Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Ice Lake-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Ice Lake-LP SPI Controller (rev 30)
01:00.0 Non-Volatile memory controller: Sandisk Corp WD Black 2018/PC SN520 NVMe SSD (rev 01)

[email protected]:~$ nmcli device show
GENERAL.DEVICE: wlo1
GENERAL.TYPE: wifi
GENERAL.HWADDR: 08:D2:3E:D9:34:C9
GENERAL.MTU: 1500
GENERAL.STATE: 100 (connected)
GENERAL.CONNECTION: Frontier0112
GENERAL.CON-PATH: /org/freedesktop/NetworkManager/ActiveC>
IP4.ADDRESS[1]: 192.168.254.10/24
IP4.GATEWAY: 192.168.254.254
IP4.ROUTE[1]: dst = 0.0.0.0/0, nh = 192.168.254.254, >
IP4.ROUTE[2]: dst = 192.168.254.0/24, nh = 0.0.0.0, m>
IP4.ROUTE[3]: dst = 169.254.0.0/16, nh = 0.0.0.0, mt >
IP4.DNS[1]: 192.168.254.254
IP4.DOMAIN[1]: frontierlocal.net
IP6.ADDRESS[1]: fe80::2cfd:8137:737a:d11/64
IP6.GATEWAY: —
IP6.ROUTE[1]: dst = fe80::/64, nh = ::, mt = 600
IP6.ROUTE[2]: dst = ff00::/8, nh = ::, mt = 256, tabl>

GENERAL.DEVICE: p2p-dev-wlo1
GENERAL.TYPE: wifi-p2p
GENERAL.HWADDR: (unknown)
GENERAL.MTU: 0
GENERAL.STATE: 30 (disconnected)
GENERAL.CONNECTION: —
GENERAL.CON-PATH: —

GENERAL.DEVICE: lo
GENERAL.TYPE: loopback
GENERAL.HWADDR: 00:00:00:00:00:00
GENERAL.MTU: 65536

GENERAL.STATE: 10 (unmanaged)
GENERAL.CONNECTION: —
GENERAL.CON-PATH: —
IP4.ADDRESS[1]: 127.0.0.1/8
IP4.GATEWAY: —
IP6.ADDRESS[1]: ::1/128
IP6.GATEWAY: —
IP6.ROUTE[1]: dst = ::1/128, nh = ::, mt = 256

NAME UUID TYPE DEVICE
Frontier0112 72940779-e9d0-49d1-a958-79023cfc36c1 wifi wlo1

Beagle d4a787ac-4dad-45cf-83e8-60b23212617c wifi —
[email protected]:~$

 

Previous [ubuntu] 20.04 Top Bar Date Clock
Next [ubuntu] 18.04LTS server - changelogs error on login
 

About author

You might also like

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

Activation of network connection failed in ubuntu 18.04 LTS

I have already posted a question regarding my problem here: http://askubuntu.com/questions/12710…153093_1271027 But didn’t got any helpful response �� Basically I have a dual booted system with Windows 10 and Ubuntu

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

How can I mount shared folder on windows from linux inside virtualbox?

I tried with the following command to mount shared folder on windows 10. Code: mount -t vboxsf shared /home/user1/windows/ /sbin/mount.vboxsf: mounting failed with the error: No such device How can

Ubuntu Dsicussions 0 Comments

No root file system is defined install error freezes install

Trying to install 20.04.1 LTS from a thumb drive onto a new Dell XPS running windoze 10 512 G SDD and 1T HDD. Once I got it to boot thr

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply